Välj en sida

Bostaden ignorerade säkerhetsbrister

Sep 26, 2013

Först efter Ålidhemsbranden reagerade Bostaden på säkerhetsbrister i sina fastigheter. Tidigare anmärkningar ignorerades, uppger en kvinna som bodde i studentkorridor på Pedagoggränd vid tiden för branden.

– Jag bodde på femte våningen, längst in i korridoren. Hela huset hade en gemensam trappa, samtidigt som det saknades brandstege och släckningsutrustning. Hade det börjat brinna på nedervåningen hade jag varit chanslös, berättar en tidigare boende som vill vara anonym.

En granne till kvinnan brukade glömma pannor med olja på spisen. Två gånger ledde detta till rökutveckling, och brandkåren kom till huset. Brandlarmet var automatiskt kopplat till räddningstjänsten, men i övrigt fanns stora säkerhetsbrister.

 

200 studenter blev hemlösa

Hon berättar att hon påtalat säkerhetsbrister i sin korridor på Pedagoggränd för Bostaden redan innan den stora branden, men det avfärdades av kvartersvärden. Senare det året utbröt den stora branden på Geografigränd och omkring 200 studenter blev hemlösa. Fem år senare väljer Bostaden att genomföra omfattande åtgärder i alla sina hyreslägenheter.

– Sedan 2012 har vi arbetat med att byta ut brandvarnare, och det arbetet flyter på jättebra. Vi hoppas även ha brandfiltar i alla lägenheter under 2014, men det kan eventuellt inte bli klart förrän 2015, uppger Mikael Lundgren som är kundchef för Bostaden i Umeå.

 

Erbjuder inga brandsläckare

Bostaden har däremot inte några planer på att erbjuda sina hyresgäster brandsläckare. Detta menar Lundgren beror på att släckare kräver större kunskap från hyresgästen och även att det är svårare för Bostaden att underhålla:

– Brandfilten är enkel att förstå hur den ska användas och är dessutom hållbar på ett helt annat sätt. Det är ett val vi har gjort i samförstånd med både brandförsvaret och Länsförsäkringar Västerbotten.

Text: Fanny Bergvall & Madeleine Ruuth