Välj en sida

Sexualbrott i siffror

Jan 31, 2016 | Feminism |

Jag tänker att det är dags att vi reder ut det här, en gång för alla. Det sker otaliga övergrepp varje år, som för det mesta går helt omärkt förbi. Vanligast är övergrepp mot unga kvinnor, och nästan tre procent i åldrarna 16-24 utsätts för våldtäkt, övergrepp eller sexuellt ofredande. Fortfarande.

Foto: PRESSBILD

Anmälda sexualbrott 2014

av dessa var våldtäkter

%

utsätts mer än en gång

Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Sexualbrott är ingenting nytt, redan på 1200-talet kom det en lag som gjorde våldtäkter olagliga. ”Att ta en kvinna mot hennes vilja” hette det då, fast det handlade egentligen mer om att skydda familjens rykte än kvinnas rätt till sin egen kropp. Hon var ju, när allt kom omkring, först sin familjs och sedan sin mans egendom.

Lagen omfattade då bara så kallade ärbara kvinnor, och kvinnan behövde oftast misshandlas helt medvetslös för att bevisa att hon inte samtyckt till akten. Det fanns med andra ord mycket att önska, och när alla brott samlades under Brottsbalken skrevs den om helt.

Samtidigt stryks samtycket, utan att det finns någon nedskriven anledning till varför. Kanske var det för att inte skilja på kvinnors bakgrund, kanske inte. Men lagen har ändrats många gånger sedan dess, och ett nytt förslag ska vara klart redan 1 februari i år. Senaste ändringarna är från 2013, 2009 och 2005 – men ändå har statistiken mer eller mindre stått still.

Men tyvärr stannar det inte där. BRÅ, Kvinnojourernas riksorganisation Roks och Brottsrummet är bara några av de som försökt uppskatta hur stort mörkertalet är. Det har konstaterats att omkring 23 procent av fallen anmäls, vilket betyder att det i själva verket skulle se ut på följande vis:

{

De flesta sexualbrott sker inomhus, ofta i hemmet. Gärningsmannen kan vara en familjemedlem, en släkting, en pojkvän eller någon annan man känner. Det är också därför som de flesta sexuella övergrepp aldrig polisanmäls.

Källa: Brottsrummet

Faktiska sexualbrott

faktiska våldtäkter – varje år

Av alla typer av brott så uppskattas sexualbrott vara den grupp med högst mörkertal. Majoriteten av händelserna sker i hemmet, på festen eller i andra bekanta miljöer. 32 procent av de som utsätts är barn under 15 år.

Källa: Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks), BRÅ

%

av förövarna är män

%

som utsätts är kvinnor

%

av anmälda brott leder till fällande dom

av 20 300 anmälningar

Källa: Roks

Om vi räknar in mörkertalet blir det 1.8 procent av alla övergrepp som sker. Resten frias – eller anklagas aldrig för brott.